Silybum marianum (L.) Gaertn. Asteraceae (Papatyagiller) familyasına ait olup, Güney Avrupa, Güney Rusya, Anadolu yarımadası ve Kuzey Afrika coğrafyasında doğal olarak yetişmektedir.
Deve dikeni, 1,5 – 3,0 metre uzunluğunda büyüyen büyük ve dikenli kenarlı yaprakları, dalgalı beyaz lekelerle kaplıdır. Tipik olarak, dikenli sapların ucunda büyük, dikensi-mor çiçek başları büyür. Bu bitkinin uzun bir kazık kökü vardır. Yaprakların içinde süt beyazı damarlar bulunur, bu da onun “Silybum marianum” yaygın adına ilham vermiştir.
Her meyve (kakao gibi bir koku ve yağlı, acı bir tada sahiptir) yaklaşık 5-8 mm uzunluğunda, 2-3 mm genişliğinde ve 1.5 mm kalınlığındadır ve parlak, kahverengi-siyah ile gri arası bir kabuğa sahiptir. Meyve küçük, sert, parlak ve gri ile siyah arası (Aken, içinde tek tohum bulunan ve olgunlaştığında açılarak tohumun çıkmasına olanak verecek özel bağlantı yerleri olmayan kuru meyve.) olup, gümüş rengi pappus veya tüylerle kaplıdır.
Deve dikeni meyveleri, anneler tarafından süt üretimini uyarıcı etkisi amacıyla kullanılmıştır. S. marianum aynı zamanda bitkinin yapraklarının beyaz damarlarının İsa’nın annesinin sütünden bir damla ile oluştuğu bir efsane ile ilişkilendirilmiştir. Hz. Meryem, Hz. İsa ile Mısır ‘dan ayrılırken, deve dikeni yapraklarından oluşan dikenli bir sığınak bulur. Bu olaydan dolayı, deve dikeni bazen Meryem dikeni, Azize Meryem’in dikeni, kutsal diken, kutsal bakire dikeni veya Mesih’in taç dikeni gibi adlarla anılır.
Drog olarak kullanılan kısımları: Meyveleri (Silybi mariani fructus)
Silybi mariani fructus (meyveleri) bileşenleri:
Flavonolignans (1.3-3%)
- Flavonol türevleri, silibinin ve isosilibinin (A ve B), silikristin and silidianin, flavonoidler
- Flavonlar: Apigenin, chrysoeriol, eriodictyol
- Flavonollar: Taxifolin, quercetin, dihydrokaempferol, kaempferol
Diğer bileşenler: sabit yağlar, esansiyel yağlar (çoğunlukla monoterpenler)
Deve Dikeni Dahili Kullanım Faydaları
- Sindirim bozukluklarının semptomatik rahatlatılması ve hazımsızlığa sebebiyet veren doygunluk hissine karşı sindirim sorunlarının hafifletilmesi amacıyla kullanılır.
- Karaciğer fonksiyonunun desteklenmesi (hücre membranı stabilitesinin artırılması, protein biyosentezinin artırılması, antifibrotik aktivite, anti-inflamatuar ve immünomodülatör aktiviteler, antiviral aktivite, antikolestatik aktivite) için kullanılır.
- Antioksidan özelliklerinden ötürü vücuttan serbest radikallerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır.
- Toksik karaciğer hasarı, kronik inflamatuar karaciğer hastalıkları ve hepatik sirozlu hastalarda destekleyici olarak kullanılır.
Deve Dikeni Bitkisi Hazırlanışı
Deve dikeni bitkisi infüzyon, kuru ekstrakt ve yumuşak ekstrakt ile hazırlanarak kullanılabilir. Kapsül ve film kaplı tablet formunda ürünler de bulunmaktadır.
İnfüzyon: Yemeklerden önce 3-5 gr deve dikeni meyveleri (Silybi mariani fructus) 100 ml kaynar su içerisinde demlenerek kullanıma hazır hale getirilir. İnfüzyonu günde 2-3 kez kullanabilirsiniz.
Uyarılar
- Deve dikeni bileşenlerine karşı aşırı duyarlılık gösteren bireyler kullanmamalıdır.
- Gebelik ve emzirme sırasında kullanımın güvenilirliği henüz belirlenmemiştir. Yeterli veri olmadığından gebelik ve emzirme sırasında kullanım önerilmez.
- Farmasötik form nedeniyle katı dozaj formlarının 6 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı önerilmez.
- 18 yaş altı çocuklar ve ergenlerde kullanımı, yeterli veri bulunmadığından önerilmez.
- Semptomlar 2 haftadan daha fazla sürerse ve/veya kullanım sırasında semptomlar kötüleşirse, bir eczacıya veya doktora danışılmalıdır.
- Işıktan ve nemden korunacak şekilde sıkı kapatılmış plastik olmayan kaplarda ve serin ortamlarda saklanmalıdır.
İlaç Etkileşimleri
- Deve dikeni ekstresinin CYP3A4 üzerinde inhibe edici bir aktiviteye sahip olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle potansiyel farmakokinetik etkileşimler gözlemlenebilir. Ancak deve dikeni’nin diğer ilaçların farmakokinetiği üzerinde herhangi bir etkisi gözlenmemiştir ve bu nedenle, klinik olarak ilaç-ilaç etkileşimlerinin riski düşük olarak değerlendirilir.
Daha detaylı akademik bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılarımız için makale önerilerimizi inceleyebilirsiniz:
2) Doğal Bir Antioksidan Silymarin: Mevcut Kanıtlar ve Perspektiflerin Genel Bir Değerlendirmesi
Bilgini Test Et
Yanlış kısa kod girildi