Kuşburnu, 3 metreye kadar büyüyebilen dikenli bir çalıdır, dik veya tırmanıcı gövdelere ve testere dişli yaprakçıklara sahiptir. Mayıs – haziran aylarında pembe veya beyaz çiçekler açarlar ve daha sonra sonbaharda toplanan koyu turuncu veya kırmızı yalancı meyveler oluştururlar. Bu bitki, Avrasya ve Kuzeybatı Afrika’da yaygın olarak bulunur ve Türkiye’de doğal olarak yetişir. Genellikle güneşli yerleri tercih eder. C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesidir. Bu sebeple grip soğuk algınlığı gibi durumlarda sıkça kullanılır.
Drog Olarak Kullanılan Kısımları: Meyveleri (Rosae fructus)
Kuşburnu Harici Kullanım Faydaları
- Kuşburnu yağı, cildin nem dengesini korur ve ciltteki lekelerin görünümünü azaltmaya yardımcı olur.
- Kuşburnu yağı, eklem ağrıları, sırt ağrısı, romatizma ve osteoartrit gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir masaj yağıdır.
Kuşburnu Dahili Kullanım Faydaları
- Vitamin C eksikliğinde, soğuk algınlığı ve ateş tedavisinde, gribal enfeksiyonlarda, safra şikayetlerinde ve safra ağrısında kullanılır.
- İdrar arttırıcı etkisi nedeniyle romatizmal hastalıkların ve eklem iltihaplarının (artrit) tedavisinde katkı yapar.
- Sindirime yardımcı olur.
Kuşburnu Çayı Faydaları
- Kuşburnu çayı, C , A , B3 , D and E, ve magnezyum, çinko, demir mineraller açısından zengindir ve bağışıklık sistemi için faydalıdır.
- İçeriğindeki bileşenler (folat, flavonoidler, karotenoidler) sayesinde güçlü antioksidan özellik gösterir.
- Anti-kanserojen ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olan kuşburnu, cilt sağlığına da fayda sağlar.
- Kuşburnu içeriğinde bulunan tanenler sayesinde ishal durumlarında faydalıdır.
- Romatizma ve eklem iltihapları durumlarında ağrı kesici ve antienflamatuar desteği görür. Bunun yanında idrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttaki ödemi atmada katkı yapar.
Kuşburnu Bitki Çayı Hazırlanışı
Kuşburnu çayı infizyon (demleme) yöntemiyle hazırlanmaktadır.
- 1 su bardağı suyu kaynatın.
- Kaynamış suyu bir fincanın içine dökün.
- 1 veya 2 yemek kaşığı kurutulmuş kuşburnu yaprağı veya meyvesini suya ekleyin.
- 5-10 dakika demlenmeye bırakın.
- Demlenmiş çayı süzerek servis edin. Taze hazırlanan çay günde 1-2 kez tüketilebilir.
Çay ılık olarak tüketilmelidir. Ayrıca, tatlandırmak isterseniz bal veya limon suyu ekleyebilirsiniz.
Kuşburnu çayı sağlıklı bir içecek olmasına rağmen, aşırı tüketimde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu nedenle, günde 2-3 bardaktan fazla tüketmemeye dikkat edilmelidir.
Uyarılar
Kuşburnu (Rosa canina L.) genellikle güvenli bir bitkidir ve gıda takviyesi olarak kullanıldığında nadiren yan etkilere neden olur. Ancak, bazı durumlarda dikkatli olmak gerekebilir.
- Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kuşburnu tüketimi öncesinde doktorunuza danışmanız önerilir.
- Kuşburnu alerjisi olan kişilerin kullanmaması gerekmektedir.
- Kuşburnu kan inceltici etkiye sahip olabilir ve kanama riskini artırabilir. Bu nedenle kan inceltici ilaç kullanan kişilerin kuşburnu kullanımı önerilmez.
- Kuşburnu C vitamini içeriği nedeniyle yüksek dozda tüketildiğinde mide bulantısı, kusma, ishal, baş ağrısı gibi yan etkiler oluşabilir.
İlaç Etkileşimleri
- Kuşburnu kan inceltici özellikleri nedeniyle kanama riskini artırabilir ve kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girebilir.
- Kuşburnu kan şekerini düşürücü etkisi nedeniyle, diyabet ilaçlarıyla etkileşime girebilir ve kan şekeri seviyesinde istenmeyen derecede düşüşlere neden olabilir.
- Kuşburnu yüksek miktarda C vitamini içerir ve demir emilimini artırabilir. Bu nedenle, demir ilaçları kullanıyorsanız, kuşburnu tüketmeden önce doktorunuza danışmanız önerilir.
Özetle, kuşburnu tüketmeden önce özellikle ilaç kullanımı varsa, doktorunuza danışmanız önerilir. Ayrıca, aşırı tüketimden kaçınmak için önerilen günlük tüketim miktarını aşmamaya dikkat edilmelidir.
Daha detaylı akademik bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılarımız için makale önerilerimizi inceleyebilirsiniz:
Rosa canina L. Meyvelerinin Fitokimyasal İçeriği ve Biyolojik Aktivitesi
Rosa canina L.’nin Antioksidan Aktivitesi
Bilgini Test Et
Yanlış kısa kod girildi
Kaynakça
- Braun L., Cohnen M., Herbs&Natural Supplements: An Evidence-Based Guide, 4th Edition, Volume 2, Mosby Elsevier, 2015. ss. 843-846.
- Chevallier, A. (2016). Encyclopedia of herbal medicine (3rd ed.). DK Publishing. s.265
- Edwards, S. E., da Costa Rocha, I., Williamson, E. M., & Heinrich, M. (2015). Phytopharmacy: An Evidence-Based Guide to Herbal Medicinal Products. Wiley-Blackwell. ss. 523-525.
- Wenzig, E. M., et al. (2008). “Phytochemical composition and in vitro pharmacological activity of two rose hip (Rosa canina L.) preparations.”Phytomedicine. 15(10): 826–835.
- Willich, S. N.,et al. (2010). “Patients with rheumatoid arthritis maybenefit from a standardised powder of Rosa canina (rose hip).” Focus on Alternative and Complementary Therapies 15(2): 114–115.
- Winther, K. (2000). Rose-hip in the form of HybenVital, has no impact on coagulation, platelet function and fibrinoloysis. Third International Exhibition and Conference on Nutraceuticals and Food for Vitality
- Görsel Kaynağı