Ihlamur, Anavatanı Kuzey Yarımküre olan Malvaceae familyasına ait bir bitkidir. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetişebilir. Yaprakları kalp şeklini andırır, kenarları dişli ve uzun saplıdır. Haziran ve Temmuz aylarında sarımsı renkte ve karakteristik bir kokuya sahip çiçekler açar. Kışın yapraklarını döken uzun ömürlü bir bitkidir. Ihlamur ağacı, tarih boyunca çeşitli kültürlerde dini ve mitolojik öneme sahip olmuştur. Yunan mitolojisinde, tanrılara yalvaran Philyra’nın ıhlamur ağacına dönüştüğüne inanılır.
Ayrıca, eski Germenler ve Slavlar için kutsal bir ağaç olarak kabul edilmiş. Orta Avrupa’da köylerin merkezinde bulunan ıhlamur ağaçları, toplulukların buluşma ve etkileşim noktalarıydı, halk arasında önemli sosyal ve kültürel roller üstlenirdi. Dans festivalleri ve köy mahkemeleri sıklıkla bu ağacın altında düzenlenirdi. Dolayısıyla ıhlamur ağacı, tarih boyunca birçok toplum için önemli bir sembol olmuştur.
Drog olarak kullanılan kısımları Çiçekler (Flos Tiliae) ve Brakte
Ihlamur Çayı Faydaları
- Soğuk algınlığına bağlı kuru öksürükte içeriğindeki müsilaj sayesinde balgam söktürücü olarak göğüs yumuşatıcı ve ateşli durumlarda terlemeyi teşvik etmek için kullanılır.
- Endişe ve gerginlikten kaynaklanan baş ağrısı ve uykusuzluk problemlerinde hafif sakinleştirici etkisi görülür.
- Soğuk algınlığı ve gripte burun tıkanıklığını azaltarak ve ateşi hafifletir.
- Sinüs baş ağrısı ve gerilim gibi rahatsızlıkları hafifletmek için Ihlamur kullanılabilir ve zihni sakinleştirerek uyku kalitesini arttırır.
- Stres ve panik ataklarında gerçekleşen duygu durum bozukluklarında özellikle hafif çarpıntıları azaltmak için kullanılır.
Ihlamur Çayı Hazırlanışı
Ihlamur çayı infüzyon (demleme) veya dekoksiyon (kaynatma) ile hazırlanarak tüketilebilir.
İnfüzyonun (demleme) hazırlanışı: Hafif sakinleştirici etkisinden yararlanmak adına her bir servis 1.5 g ufalanmış bitki kısmı üzerine 150 mL kaynar su eklenir, 15-20 dk demlenir ve süzülür. Taze hazırlanan çay günde 2-4 kez (Günlük toplam 3-6 gram önerilen miktardır) içilebilir.
Dekoksiyonun (Kaynatma) hazırlanışı: Balgam söktürücü, öksürüğü ve ateşi hafifletici etkilerinden yararlanmak adına 2-5 g ufalanmış bitki kısmı üzerine 200 mL soğuk su eklenir, kaynatılır. Düşük ısıda 30 dk bekletilir ve süzülür. Taze hazırlanan çay 2 doza bölünerek içilir.
Uyarılar
- Hamile ve emziren kadınlar, ıhlamur çayı tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Bazı çalışmalar, aşırı miktarda ıhlamur tüketiminin doğum kusurlarına veya diğer komplikasyonlara neden olabileceğini göstermiştir.
- Bazı bireyler, ıhlamur çiçeklerine karşı alerjik olabilirler. Bu nedenle, ıhlamur çayı tüketmeden önce alerji testi yapılması önerilir.
- Lityum kullanan bireylerde kandaki lityum düzeyini arttırabilir.
- İdrar söktürücülerle birlikte kullanıldığında fazla idrara çıkarttığından, dehidratasyon (vücutta olması gerekenden daha fazla sıvı kaybı) riski taşıyabilir.
İlaç Etkileşimleri
- Ihlamur çayı, sakinleştirici veya uyku ilaçları ile birlikte kullanıldığında etkilerini artırabilir. Bu nedenle, bu sağlık problemlerine yönelik ilaç kullanıyorsanız, ıhlamur çayı tüketmeden önce doktorunuza danışmanız önerilir.
- Ihlamur çayı, kan inceltici ilaçların etkisini artırabilir. Bu nedenle, kan inceltici ilaçlar kullananlar ıhlamur çayı tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır.
Daha detaylı akademik bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılarımız için makale önerilerimizi inceleyebilirsiniz:
1) Tilia cordata Mill. biyoaktif içerikleri
2) Tilia cordata Mill. çiçeklerinin kullanımları
Bilgini Test Et
Yanlış kısa kod girildi
Kaynakça
- Chevallier, A. (2016). Encyclopedia of herbal medicine (3rd ed.). DK Publishing. s.277.
- Hergenç, G. (2014). Beslenme, Sağlık ve Hastalıkta Bitkiler. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. ss.200-201.
- Demirsezer Ö. Ersöz T. Saraçoğlu İ. Şener B. Köroğlu A. Yalçın F. (2022) A’dan Z’ ye Tıbbi Bitkiler (7th ed.). s.219
- EMA Tilia cordata Mill. Herbal Monograph
- Görsel Kaynağı