Ginkgo biloba L., dünyadaki en eski yaşayan ağaç türlerinden biridir. Bu ağaç türü, genellikle “mabet ağacı” veya “Japon eriği” olarak bilinir. Dikkat çeken yelpaze şeklindeki yapraklarıyla tanınır Ginkgo biloba L., hiçbir yakın türü veya benzeri bulunmayan, tamamıyla kendine özgü bir ağaçtır. Botanikçilerce, bitkiler alemi içindeki ayrı bir bölümde değerlendirilir. Yaklaşık 200 milyon yıldır var olan bir türdür ve dünya genelindeki birçok kültürde tıbbi ve dekoratif amaçlar için kullanılmıştır. Günümüzde Ginkgo biloba L. bitkisi birçok farklı sağlık problemi için doğal bir tedavi olarak kullanılmaktadır.
Drog olarak kullanılan kısımları: Yaprakları (Ginkgo folium)
Dahili Kullanım Faydaları
- Ginkgo biloba L., özellikle beyindeki kan akışını artırarak hafıza ve zihinsel işlevlerin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle, özellikle yaşlılar arasında hafıza kaybı ve bilişsel işlevlerin azalmasıyla ilgili sorunlar yaşayanlar tarafından sıkça kullanılır.
- Baş dönmesi (vertigo) ve kulak çınlamasını (tinnitus) engellemeye yardımcı olabilir.
- Periferik arteriyel oklüzif rahatsızlıklarda ağrısız yürüme mesafesinin arttırılmasında kullanılabilir.
Ginkgo biloba L. Kullanımı
Gingko biloba L. içindeki faydalı bileşenleri sıcak suya vermediğinden dolayı çay olarak kullanılamamaktadır. Doğru kullanım şekli tablet veya sıvı ekstredir.
%22-27 Ginkgo flavanoitleri ve %5-7 terpenik laktonlar taşıyacak şekilde standardize edilmiş Ginkgo biloba L. yapraklarının standardize ekstrelerini (Egb 761) taşıyan katı ve sıvı ilaç şekilleri dahilen kullanılır.
- Önerilen doz günlük maksimum doz 240 mg olmakla birlikte doktorunuz tavsiye ettiği şekilde kullanınız
Uyarılar
- Ginkgo biloba L.,preparatları hamile ve emziren kadınlarda riskli olabilir, doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
- Alerjik reaksiyon potansiyeli bulunan bireylerin dikkat etmesi gerekir.
- 12 yaşından küçük çocuklarda kullanımı önerilmez.
- Ginkgo biloba L., epilepsi veya nöbet bozukluğu olan kişilerde nöbetleri tetikleyebilir.
- Ginkgo preparatlarının demans ve vertigo tedavisinde kullanımı 8 haftayı aşmamalıdır.
- Tintinus tedavisinde en az 12 hafta kullanılmalıdır. 6 ay sonra tedavide herhangi bir ilerleme olmazsa daha uzu tedavi süresinde de düzelme beklenmemelidir.
- Ameliyat sonrası oluşabilecek kanama riski göz önüne alınarak cerrahi müdahale öncesinde (en az 7 gün önceden) Ginkgo preparatlarının kullanımına ara verilmeli, tekrar kullanımına doktor tavsiyesinde başlanmalıdır.
İlaç Etkileşimleri
- Ginkgo preparatları kan sulandırıcı (antikoagülan) ve kan pulcuklarının çökmesini engelleyici (antiplatelet) ilaçlarla birlikte kullanıldığında kanama riskini artabilir.
- Ginkgo preparatları antidepresan (MAOİ), nonsteroidal antienflamatuvar ilaçlar, ACE İnhibitörleri, Kalsiyum kanak blokörleri, beta blokörler, antidiyabetik ilaçlar, antikonvülzanlar ile birlikte alındığında bu ilaçların etkilerini değiştirebilir.
- Tiyazid grubu diüretik ilaç kullanan kişilerde ginkgo preparatları kullanımında dikkatli olunmalıdır.
- Aminogliozidlerle birlikte kullanıldığında orta kulakta aşırı hasar (ototoksisite) riski artabilir.
- Ginkgo preparatları greyfurt suyuyla beraber alınmamalıdır.
Daha detaylı akademik bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılarımız için makale önerilerimizi inceleyebilirsiniz:
Ginkgo biloba L. Ekstresinin Demans Üzerine Etkileri
Kulak Çınlamasında Ginkgo Kullanımı
Bilgini Test Et
Yanlış kısa kod girildi
Kaynakça
- Braun L., Cohnen M., Herbs&Natural Supplements: An Evidence-Based Guide, 4th Edition, Volume 2, Mosby Elsevier, 2015. ss. 416-434.
- Chevallier, A. (2016). Encyclopedia of herbal medicine (3rd ed.). DK Publishing. s.100
- Edwards, S. E., da Costa Rocha, I., Williamson, E. M., & Heinrich, M. (2015). Phytopharmacy: An Evidence-Based Guide to Herbal Medicinal Products. Wiley-Blackwell. ss. 299-303
- Demirsezer Ö. Ersöz T. Saraçoğlu İ. Şener B. Köroğlu A. Yalçın F. (2022) A’dan Z’ ye Tıbbi Bitkiler (7th ed.). ss.188-189
- EMA Assessment Report Ginkgo biloba L. folium
- Görsel Kaynağı