Ahududu (Rubus ıdaeus L.)

Ahududu (Rubus ıdaeus L.)

Yeter Çağla TORA

Raspberry yani ahududu; Rosaceae familyasına ait, çoğunlukla Avrupa ve Asya kıtasında yetişen, yaklaşık 2 metre boyunda, çalı benzeri bir bitkidir. Dikenli ve odunsu bir gövdeden çıkan 3-7 yaprakçıktan oluşan soluk yeşil yapraklara sahiptir. Beyaz çiçekler ve kırmızı meyveler verir. Yaprakları yazın başlangıcında, meyveleri ise yaz sonlarına doğru olgunlaştıklarında toplanır. Meyveleri birçok polifenol ve antosiyanini içermektedir. 

Drog olarak kullanılan kısımları: Yaprak (Rubi idaei folium) ve meyveleri

Ahududu Harici Kullanım Faydaları

  • Ahududu tohumu yağı E vitamini, karotenler ve esansiyel yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle birçok kozmetik ürün yapısına katılmaktadır.
  • Yüksek tanen içeriği sayesinde ağız, göz ve ciltte oluşan yara ve kesiklere iyi gelir. Ahududu çayı bu amaçla ağız ve göz yıkamasında veya yara temizliğinde kullanılabilir. 
  • Ciltte antiinflamatuvar olarak kullanılır. 

Ahududu Dahili Kullanım Faydaları

  • İçerdiği tanen ve flavonoidler sayesinde antiinflamatuvar etkiye sahiptir. 
  • Ahududu yapraklarının rahim kaslarını güçlendirdiği ve kasılma kuvvetini arttırdığı düşünülmektedir. Bu nedenle hamileliğin son zamanlarında doğumu kolaylaştırmak amacıyla ahududu çayı kullanılır.
  • İshali ve hemoroid ağrılarını hafifletmek için dekoksiyonu kullanılmaktadır.
  • Ağız içi yaralarına ve boğaz ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. Bu amaçla ahududu çayı veya ekstresi gargara yapılabilir. 
  • Ahududu meyvesi kardiyovasküler sisteme yani kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Dahili Kullanım Hazırlanışı

Dekoksiyon Hazırlanışı: 1-2 g ahududu yaprağı üzerine oda sıcaklığında 200 ml su ilave edilir. Ağzı kapalı bir kapta hafif ateşte 15-20 dk kaynatılır. İçilmeden önce süzülür. 

Ekstraksiyon Hazırlanışı: Ahududu yaprağı %25 etanol ile 1:1 oranında karıştırılır ve ağzı kapalı bir kapta bekletilir. Oluşan sıvı ekstreden günde 4-8 ml kullanılmalıdır. 

Ahududu Çayı Hazırlanışı (İnfüzyon): 1-2 g kurutulmuş ahududu yaprağı üzerine 150-250 mL kaynar su eklenir, 15-20 dk demlenir ve süzülür. Taze hazırlanan çay günde 3 kez içilebilir. Önerilen günlük toplam doz 4-8 gramdır.

Uyarılar

  • Hamileliğin erken dönemleri ve ilk üç ayında kullanılmamalıdır. Rahmin kasılmasını arttırıcı etkiye sahip olduğundan düşüklere sebep olabilir.
  • Laktasyon döneminde emziren annelerin tüketmesi önerilmemektedir. 
  • Ahududu yaprağı içerdiği yüksek tanen oranından dolayı kabızlık halinde ve peptik ülser gibi gastrointestinal rahatsızlıklar halinde kullanılmamalıdır.
  •  Ahududu çayının uzun süreli kullanımı önerilmemektedir.

İlaç Etkileşimleri

CYP1A2, 2D6 ve 3A4 enzimlerini inhibe etmektedir. Bu enzimler ile metabolize edilen ilaçlarla kullanımı konusunda dikkat edilmelidir. 

Bilgini Test Et

Yanlış kısa kod girildi

Kaynakça

  1. 1. Braun L., Cohnen M., Herbs&Natural Supplements: An Evidence-Based Guide, 4th Edition, Volume 2, Mosby Elsevier, 2015. ss. 816-819.
  2. 2. Chevallier, A. (2016). Encyclopedia of herbal medicine (3rd ed.). DK Publishing. s.264.
  3. 3. Edwards, S. E., da Costa Rocha, I., Williamson, E. M., & Heinrich, M. (2015). Phytopharmacy: An Evidence-Based Guide to Herbal Medicinal Products. Wiley-Blackwell. ss. 503-506.
  4. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/rubi-idaei-folium
Leave a Comment

Comments

  1. ToraTakipçileri

    Sitedeki açık ara en güzel içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir